Følg Hova-Vaengets E-kuld.
Ciskas drægtighed, hvalpenes fødsel og videre liv.
Hvalpene er solgt med Stamtavle fra Dansk Kennel Klub - med påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Hovawart Klub’s og DKK’s avlsanbefalinger”.
Søndag d. 7. oktober 2018 var Elliot til den udvidede mentalbeskrivelse
som han bestod. Generelt kan det siges, at han er en utrolig glad og venlig hund med gode afreaktioner.
December 2017: E-kuldets far, Malik vom Arminius, sender sine bedste nytårsønsker til sine dejlige hvalpe.
(Privatfoto)
27. september 2017: At en Hovawart kan lidt af hvert ved vi alle. Achton fra vores A-kuld gik på andejagt med Christian og nu er Luna (Etta) også kommet på jagtholdet. Luna bor i Norge og på billedet kan man se, hvordan hun går bag skytten. Hun reagerer selvfølgelig ikke på skuddene.
17. september 2017: Hova-Vaengets Enzo, Elmar (kaldet Sacco) og Etta (kaldet Luna) er blevet mentalbeskrevet i Skive, og dermed er alle "hvalpene" i E-kuldet blevet MTB-testet.
Her ses de inden det gik løs fra morgenstunden. Vores egen Elliot fik, som det ses på billedet, også lejlighed til at hilse på sine søskende.
Enzo, Sacco og Luna bekræftigede den tendens vi igen og igen har set i alle vores kuld. Glade, nysgerrige og fornuftige hunde med fantastiske afreaktioner.
De respektive fotobeskrivelser kan findes under "Nyheder".
foto: Carsten Nielsen
Lørdag d. 2. september blev der afholdt efterårsudstilling i Roskilde med Dansk Hovawart Klub som vært. Det blev en flot oplevelse. Alle hundene fra Kennel Hova-Vaenget klarede sig rigtig godt. Flot fremvist af deres ejere fik de følgende præmieringer:
Hova-Vaengets Effie (kaldet Maggie): Excellent Junior Klasse Plac.1 CK
Hova-Vaengets Dinah: Excellent Åben Klasse Plac.2 CK 3.BTK
Hova-Vaengets Dana: Excellent Champion Klasse Plac.3 CK
Hova-Vaengets Ciska: Excellent Åben Klasse
Hova-Vaengets Chaplin: Excellent Åben Klasse Plac.1 CK
Desuden vandt Kennel Hova-Vaenget "Opdrætterklassen" med flot Hæders- og Ærespræmie.
6. december 2016: Her er en stolt Frank der sammen med Enzo har været til afsluttende hvalpekonkurrence, hvor de opnåede et flot resultat. Vi glæder os til at følge jer i den videre træning.
Til lykke til jer i Skagen.
20. november 2016: Elliot, som godt nok var træt efter at have hilst på sine søskende dagen før, skulle her søndag morgen til afsluttende prøve på Familiehundeholdet i DCH-Odsherred. Den driftige unge herre havde dog ingen problemer med kræfterne og besatte 1. pladsen. Der var 12 deltagere. Klik på Elliot og se lidt flere billeder.
19. november 2016: Vi har afholdt hvalpetræf for E-kuldet. En dejlig dag (lidt blæsende) i selskab med livsglade hunde og deres dejlige ejere, hvor der blev plads til lidt konkurrencer, ringtræning, fri leg og selvfølgelig masser af Hovawartsnak. Tak til jer kære hvalpeejere for at I gav jer tid til at komme til Odsherred.
Tryk på billedet og oplev denne dejlige novemberdag. Helle Thorslund, Peter Mortensen, Merete og Claus har trykket på udløserknappen.
6. november 2016: Hova-Vaengets Effie (kaldet Maggie) havde sin debut i ringen på Dansk Kennel Klubs store udstilling i Herning lørdag d. 5. november. Pia og Maggie fik en rigtig flot kritik og lyserødt bånd, som gives til Særdeles Lovende Hvalp. Desuden tog Maggie oplevelsen med ophøjet ro, og var upåvirket af det store "cirkus", omkring hende. Der var 25 hovawarter tilmeldt på dagen.
Tillykke til Maggie og Pia.
20. august 2016: Der er nu snart gået en lille uges tid siden at E-kuldet tog til deres nye hjem. Elliot rundede dog kun lige havelågen og gik ind igen, da han jo skal blive her hos os i Kennel Hova-Vaenget.
Alle hvalpenes ejere har efterfølgende skrevet/telefoneret om, hvordan det spænder af med deres lille nye husstandsmedlem, og fælles for dem alle er, at det går rigtig, rigtig godt.
Vi har givet alle hvalpene deres eget fotoalbum. Hvis man går ind under "Nyheder" i menuen til venstre og finder d. "20. august 2016", trykker man på de respektive billeder, og bliver sendt videre.
Hova-Vaengets Eske.
8 uger gammel.
Skal til Anholt.
Hova-Vaengets Elmar.
8 uger gammel.
Skal til Kgs. Lyngby.
Hova-Vaengets Enzo.
8 uger gammel.
Skal til Skagen.
Hova-Vaengets Enja.
8 uger gammel.
Skal til Gørlev.
Hova-Vaengets Elliot.
8 uger gammel.
Vores nye hanhund.
15. august 2016: Så er alle hvalpe i E-kuldet blevet 8 uger gamle og er i dag blevet hentet af deres nye ejere. Se oven for hvor i landet de nu skal slå deres folder.
Samtidig betyder det også, at dagbogen stiller over på et lavere blus; men der vil selvfølgelig fra tid til anden komme nyheder om E-kuldets hvalpe. Tak til alle jer der trofast har fulgt de små hovawarter. Både jer i Hornsherred og dem der bor lidt længere væk - bl.a. Californien og Ukraine :-).
14. august 2016: "Sidste nat med Kliken". Tiden nærmer sig for de små hvalpe, hvor første del af en lang rejse nærmer sig sin slutning. I morgen skal alle i E-kuldet til deres nye forventningsfulde ejere. Vi har samlet et godt hold, så vi er trygge ved fremtiden. Hvalpene er klar til nye udfordringer - uden for den gamle hvalpegård.
Dagen i dag har atter budt på mange besøgende. Bl.a. har vores egen familie der har fulgt dem tæt uge efter uge været her for at sige farvel til de små. Som planlagt bliver en af hanhundene her. Det synes vi alle er dejligt.
13. august 2016: Merete har optaget en lille film af Ciska og hvalpene, der leger og trækker med klud. Hun er meget forsigtig og gør ikke brug af flere kræfter end nødvendigt.
Imens var Claus i Sverige for at se Hova-Vaengets Danas mentalbeskrivelse. Mere om det senere en af de nærmeste dage på "Følg D-kuldet".
12. august 2016: Kultur; natur og et skvæt geologi, skal der til et godt liv - hundeliv. I dag har vi været vidt omkring med hvalpene. Fire ture i den gamle hovawart-volvo er det blevet til.
Vores kære nabo Lotte har kigget efter dem som måtte blive hjemme; mens dem som var ude at rulle, fik besøgt forskellige dele af Højderygstien i vores smukke Geopark Odsherred.
Etta og Elliot dannede par på første tur, Elmar og Effie tog dernæst over. Enzo og Enja skulle lige blive enige om hvilken vej vi overhovedet skulle gå; og sidst, men bestemt ikke mindst tog Eske af sted med - sin elskede mor Ciska. Tryk på billederne og se dem i et relativt stort format.
11. august 2016: Hvalpene blev vaccinerede og sundhedsundersøgt i dag. Alle var friske og Vibeke dyrlæge var meget tilfreds.
10. august 2016: Vi har haft hvalpetest i dag. Ulla og Susanne fra Dansk Hovawart Klub har dygtigt og med stor empati arbejdet godt med vores små hovawarter.
Da vi i sin tid planlagde parringen, ønskede vi bl.a. at en god del byttedrift ind i kombinationen. Det viser testen til fulde er lykkedes. Desuden fik vi bekræftet at vores E-kuld er meget sociale.
9. august 2016: Vi er jo så heldige at have besøg i disse dage af hvalpenes far, Malik von Arminius og hans ejere. Mens Merete passede hvalpene, gav Ciska og Claus en rundvisning i vores del af Geopark Odsherred. Der blev vandret nogle højdemeter, og hunde og mennesker nød det i fulde højde(drag).
8. august 2016: Portrætdag, samtidig med at vi har besøg af hvalpenes far, Malik von Arminius. Bedre kan det næsten ikke blive. Ciska var overlykkelig for at se Malik igen. Dansede rundt i piruetter foran ham. Han må virkelig have følt sig velkommen.
Tryk på billedet og bliv sendt videre.
7. august 2016: I dag havde vi besøg af Hova-Vaengets Dinahs ejere, Lene og Michael, og fik selvfølgelig også hilst på både Dinah selv og hendes sambo, hovawarten Akki.
Samtidig blev hvalpene præsenteret for en balje med masser af plasticbolde. De væltede sig rundt i dem på jagt efter hvalpeguffer. Et herligt syn.
6. august 2016: Lidt praktisk information vedr. vores hjemmeside. "Google Web" er blevet til "Google Fotos", hvilket betyder at alle de link vi har til vores forskellige fotoalbum, ikke fungerer mere. Derfor har der fra i går eftermiddags og frem til nu været problemer med at komme ind på "E-kuldet 6 uger gammelt" og flere andre. Beklageligt, men vi arbejder på sagen for at få tingene til at fungerer igen. Det tager lidt tid; men allerede nu skulle det meste af dagbogen fungere. Hvis man ønsker tekst under det enkelte billede, trykkes på "i".
Til sidst får I et Hovawartbillede i stearinlysets skær, inden vi trækker indenfor.
5. august 2016: Øverst et billede af Merete på morgentur, der bevæbnet med skovl og skraber, gennemgår hvalpegården for efterladenskaber. I øvrigt en dag med mange besøgende i alle aldre. Bl.a. var vuggestuen forbi. De var godt nok søde. Måske kommende hovawartejere, hvem ved?
Der er også en lille billedserie fra aftenens individuelle legetræning.
4. august 2016: Det er ikke altid, at solen skinner i Odsherred. Også her vælger byger at komme og gå. Hvalpene er dog ligeglade. De søger bare ind, hvor der er lunt og godt - og fortsætter legen eller genoptager den afbrudte eftermiddagssøvn. Tryk på de små klip.
3. august 2016: Normalt deltager vi på denne tid af året i en træningsuge på Fyn, hvor tyske instruktører fra Sydtyskland kommer op og underviser os i IPO-disciplinerne: Lydighed, spor og forsvarsarbejde.
Nu har vi imidlertid hvalpe, så i stedet for er der fuld gang i hvalpetræningen lokalt her i Kennel Hova-Vaenget. Er netop kommet ind fra haven, hvor alle hvalpe enkeltvis har leget sig igennem et kort forløb med at trække skind, kontaktøvelser og sidst, men ikke mindst, har snuset rundt i haven på egen hånd. Samtidig med at de får styrket deres nysgerrighed, lærer de på den måde også at være alene.
Godt nok kan hvalpene bedst lide at være udendørs; men når lyset slukkes på sovesalen (hvalpegården i køkkenet) er der ro, og alle sover til den lyse morgen - kl. 6.
Tryk på billedet af de legende hvalpe, og bliv sendt videre til lidt hverdagsbilleder fra de to sidste dage.
2. august 2016: Det ringede på døren og Ciska var straks ude for at hilse på. Det var Vibeke Dyrlæge, der var kommet for at chippe E-kuldet. Eske viste vejen som den første, uden at kny det mindste. Det skulle vise sig, at blive den eneste. Herefter var det piv, piv, piv, piv, piv og piiiiivvvvvv!!
I morges regnede det igen voldsomt. Efter at Ciska havde givet dem en kort morgentår under den store markise, og de havde tisset af, tog vi dem indenfor igen. Protesterne var kraftige og vedvarende. Alle ville blive ude. Vi forsøgte os med lidt musik for små størrelser. Siges at virke på børn og andre mennesker. Toner fra "Mozart for Babies" flød i stride strømme ud ad højtalerne og ned over forsamlingen af utilfredse små Hovawarter. Ingen virkning - kun brok.
Endelig blev det nogenlunde opholdsvejr. Hvalpene fik atter lov til at komme ud i det fri. Lagde sig til rette på de bløde tæpper i shelterne - og faldt i søvn.
Indenfor sad vi, Merete og Claus, hver med en efterhånden kold kop kaffe i hånden - til tonerne af "Mozart for Babies".
1. august 2016: Mandag er jo portræt- og vejedag. For at tage det sidste først. Den digitale køkkenvægt, som vi har brugt til at veje hvalpene på fra den dag de blev født, er nu gemt væk. Den kunne max klare 5 kg. Sladrehanken fra badeværelset er herefter kommet til sin ret, og kan afsløre (når Claus´ vægt bliver trukket fra) at alle hvalpe ligger omkring de 5 kg.
I øvrigt fik vi en ordentlig skylle i går - eller rettere sagt adskillige. Lyn og torden stod også på menuen. Godt nok har vi flere overdækkede steder i hvalpegården, hvor de små kan opholde sig; men da det hele ud på eftermiddagen, nærmest stod i ét, valgte vi at "tvinge" dem indenfor. En kæmpestor papkasse blev placeret hos hvalpene til deres udelte begejstring. Deres modvilje mod at være inde var pludselig ikke-eksisterende. Efter en god halv times leg, faldt de i dyb søvn, og kunne komme udendørs igen, da de efterhånden vågnede.
Og så til ugeportrætterne. Det blev nærmest et forhindringsløb, hvor vi skulle have hvalpene hen foran kameratet, når vandet fra oven holdt en pause. De fleste var lettere søvndrukne. F. eks. faldt Eske i søvn midt på springbrættet; men vær ikke urolig - ingen hvalpe tog skade af at blive fotograferet. Tryk på Eske ovenfor og bliv sendt videre til 6-ugers portrætterne. De er bare så dejlige. Ses selvfølgelig bedst i stort format - og med tekster.
Lige her på falderebet skal vi også have et billede af Ciska, der holdt en halv fridag her først på eftermiddagen.
31. juli 2016: Tidlig søndag morgen hos Kennel Hova-Vaenget. Morgenduggen har ramt bladene udenfor og solen sendt sine lange skygger ind over den lille hundegård. Det meste af Kongeriget Danmark sover.
Ciska synes dog, det er tid til at give hvalpene en tår mælk efter en lang nat. Vækker dem og straks er de alle på poterne. Se på filmstrimlen, hvordan det går for sig, når vi lader hornsignalet gjalde med "Reveillen".
30. juli 2016: Igen i dag besøg af mange børn. Nogle kommer med deres bedsteforældre, andre med mor og far. Når de forlader hvalpegården, må vi lige undersøge deres lommer, for at se, om der skulle være smuttet en hvalp med :-).
Vores andet hold børnebørn, Magnus og Mads, har også været forbi efter deres ferie. Ciska var rigtig glad for at hilse på dem igen.
29. juli 2016: Byens bedste Børnehave har været på besøg her til formiddag. Ciska hilste dem velkommen ved havelågen med det obligatoriske tøjdyr i munden og logrende hale. Børnene legede lige så forsigtigt med vores glade og nysgerrige hvalpe. Alt foregik stille og roligt. Det var bare så dejligt og givende.
Bagefter, mens hvalpene sov til middag, kom kasser med gammelt legetøj frem, og små grupper af legende børn sad rundt omkring og hyggede sig.
En fantastisk dag.
28. juli 2016: Hvalpene er på skift mere og mere "alene" i den store have, udenfor den vante indhegning. En stor verden for dem med masser af spændende dufte. Samtidig opdrager Ciska dem med kærlig og konsekvent pote.
I morgen tager feriebørnene Alberte, Christoffer og Jonathan hjem. Hvalpene (og vi) kommer til at savne dem - men de vender helt sikkert snart tilbage igen.
27. juli 2016: Vi har feriebørn boende i denne uge, så de hjælper os med at passe hvalpene. På billedet er Jonathan lige midt i at lære hvalpene noget om bidehæmning. Helt naturligt smager de på alt, ligesom små børn der putter ting i munden. Når hvalpene bruger deres gebis på os mennesker og artsfæller, bider de med en kraft de endnu ikke har helt styr på. Ofte mærkes deres små tænder som smertelige nålestik.
Når en hvalp bider i os, i det her tilfælde Jonathan, efterligner han skriget fra en hvalp, der bliver bidt lidt for hårdt: iiiiiivvvvvvvvv!!!! - og straks slipper den sit tag. Hvalpen finder på denne måde ud af, hvor hårdt den kan bide i sine omgivelser, uden af skade dem.
Det tager sin tid, så i morgen prøver vi med Alberte.
26. juli 2016: Hver dag noget nyt. Dagens "udfordring" for hvalpene var tunnellen. Herligt at se, hvordan de boltrer sig i den; mens andre igen hopper rundt ovenpå den. Vi nyder også, at det er blevet lidt køligere i vejret.
25. juli 2016: Mandag er portrætdag. Hvalpene er 5 uger gamle, så de måtte en tur ind foran fotolinsen. Det blev en god oplevelse, da de alle syntes, at det var sjovt.
Tryk på Eske der med glæde i stemmen bjæffer: "Goddag formand!".
I dag har vi desuden haft besøg fra Kirke Hyllinge - og Stillehavsstaten Washington. Kontraster der vil noget, ikke?
24. juli 2016: Lidt legebilleder fra søndag formiddag. Efter at hvalpene har spist og Ciska taget sig af eventuelle rester, er der gang i den. "Dagens nyhed" er en lille vippe, som alle straks vil tage i brug. Absolut ingen britisk køkultur her. Tramper og maser sig frem, som gjaldt det om at komme først til de bedste (hvalpe)tilbud, når der er januarudsalg i Magasin.
Tryk på den bærbare rotte, Hubert, og bliv sendt videre.
23. juli 2016: Varmen tager til her i sommerlandet. Har derfor sat et solsejl op over Nørre Hvalpegaard. De små nysgerrige hovawarter fulgte opsætningen på nærmeste hold. Omkring middagstid giver den god skygge, og alle hvalpene valgte at sove til middag under den hvide dug.
Der er også en lille kort video af hvalpenes leg, efter at de har fået mad. Læg mærke til Ciskas hale, når hun kommer ind i billedet :-).
21. juli 2016: Vi har haft besøg af Asger og Ida. Godt at se når børn går til hundene med glæde, nysgerrighed og respekt. Vi har dejlig mange besøgende i øjeblikket, så hvalpene bliver virkelig kælet med. Masser af socialisering.
Ciska er snart færdig med de sidste udgravninger. Snart er haven udstyret med flere nedgravede metrostationer, der alle har fået navne: "Under Birken", "Ved Syrenen", "Ribsvej" etc. etc..
20. juli 2016: Solen skinner fra morgenstunden ned fra en skyfri himmel. Søjlen på barometeret bevæger sig hastigt væk fra "Blæsende og Regnfuldt vejr" og hvalpene indtager straks efter morgenmaden deres vante sovepladser rundt omkring i den lille udendørs hvalpegård. Middagsheden tager til og selvom den store markise er kørt ud, står luften næsten stille.
Vi beslutter at fremrykke åbningen af den store hidtil aflukkede "Nørre- og Vesterhvalpegård", da den ligger delvis i skygge og en frisk brise giver den nødvendige kølighed.
Nysgerrige hvalpe tager imod tilbuddet, og snart efter befinder alle sig på de nye arealer, hvor endnu et shelter tager imod. Senere vil der komme mere legetøj til; men lige nu skal de kun forholde sig til det nye område.
Eftermiddagsmaden blev også serveret her, og efter at Ciska har givet dem en efterslukker, legede hun som det kan ses af den korte video, med hvalpene.
Nogle af vores gode gamle venner Janne og Anker, kom også forbi for at hilse på hvalpene, inden de skulle hjem til Sverige. Det blev bl.a. til et billede af en god favnfuld.
19. juli 2016: Vi har i dag klippet negle for 2. gang. 126 gange måtte den lille neglesaks på arbejde, da ingen af de 7 hvalpe har ulvekløer.
I går, efter at vi havde taget 4-ugers ugeportrætter, vejede vi hvalpene. De ligger alle omkring 2,5 kg.. Rigtig fint.
Vi har også opdateret billedalbummet: "Sovestillinger". Tryk på Ciska og bliv sendt videre.
18. juli 2016: Så blev det tid til at få taget 4-ugers portrætterne. Vi måtte vente forgæves på lidt sol; men de små stillede alligevel velvilligt op. Måske lidt duperede over, at det foregik i den del af hvalpegården, der endnu ikke var åbnet op for dem. Enkelte af dem benyttede desuden lejligheden til at snuse lidt rundt og gøre deres toilette mellem optagelserne.
Eske var dog lidt fornærmet, da han som eneste hvalp skulle fotograferes med støvregn i håret.
Tryk på Effie og bliv sendt videre til alle de nye portrætter.
17. juli 2016: Hvalpene nyder udelivet. Selvom døren til den indvendige hvalpegård står åben, opholder alle sig udendørs hele dagen. De sover, afleverer noget, spiser, afleverer noget, leger, afleverer noget - og sover. Sådan kører det nærmest i ring for en lille rask hvalp. Man mærker, at de er trygge ved omgivelserne her i Sønder hvalpegård.
Vi "pottertræner" også hvalpene. Forstået på den måde, at hver gang de har sovet, bliver de sat ud på græsset, hvor de så tisser eller hvad de nu skal. Sjovt at se hvor hurtigt nogle af dem lærer det. Pludselig er der bevægelse inde i shelteret. En hvalp stikker hovedet ud. Trisser søvndrukken hen over fliserne. Når græsset og aflevere hvad den skal, hvorefter den vender målrettet tilbage til sin soveplads i shelteret. Næste gang går det måske ikke lige så godt; men vi er på vej. Tålmodighed er en dyd.
Der er altid nye situationer og motiver. F.eks. et ammetæppe, hængt op til tørring, med en blomsterskygge på. Eller Merete der lapper de "sårede" tøjdyr med nål og tråd.
16. juli 2016: I formiddags kom den første regn, som hvalpene oplever. Efter et godt måltid var der frit valg mellem at være inde eller at ligge og sove ude i shelteret. Alle valgte den udendørs løsning på det varme tæppe og masser af frisk luft.
"Gamle" hvalpekøbere kom forbi for at hilse på E-kuldet. Både Dinah og Chaplins ejere lagde vejen forbi, så det blev til mange kram og selvfølgelig også masser af hovawartsnak.
15. juli 2016: Vi har tilladt os at kalde det "Den store Dag", fordi der simpelhen er sket så meget siden hvalpene blev vækket i morges. Ingen af dem sover i den gamle fødekasse; nej de ligger rundt om den. Derfor blev vi enige med hinanden om, at den skulle skilles ad og gemmes væk. Hvalpene fulgte på nært hold, hvordan skrue efter skrue måtte slippe sit tag. Ja, de var nærmest ligeglade. Sov den søde søvn, som hvalpe nu gør, når de er fuldstændig trygge.
Ved middagstid kom nogle af børnebørnene. De vidste nemlig, at det nok var i dag, at hvalpene for første gang i deres liv skulle prøve at være udendørs. Vores kære nabo var også på pletten. Ikke for noget i verden ville hun undvære den fantastiske oplevelse det er, at se de små nysgerrige størrelser, når de stikker hovedet ud gennem døren til det fri. Vi var på plads, og det blev bare så godt. Tryk på billedet af Ciska og hvalpene og se hvordan det spændte af. Dagen som også bød på rigtig hundemad for første gang - og så ude i det fri. Bedre kan det da ikke blive?
For dem som kan se det, er der også en lille video.
14. juli 2016: De er nogle grissebasser! Ingen manerer har de. Træder i maden, dypper halen i suppen, stikker næsen i - ja, vi kunne blive ved.
Nej, det er dagen, hvor hvalpene for første gang har fået serveret A38, iblandet lidt kogt vand, tilsat fløde og pasteuriserede æggeblommer. Et udemærket tilskudsmåltid én gang om dagen, der også er med til at vænne hvalpene til overgangen, når de senere skal have opblødt hvalpefoder. Desuden giver æggeblomme en fin glat pels.
Selvom hvalpene først havde fået siddende udskænkning af frisk mælk hos Mor Ciska, kastede de sig over det nye madtilbud. De mestrer virkelig teknikken, at slubre maden op fra tallerkenen. Til sidst hjalp mor og børn hinanden med at tømme skålen.
Tryk på billedet og del vores oplevelse.
P. s. Mon ikke det er vejr til at hvalpene kan komme ud i morgen - for første gang?
13. juli 2016: Vi er gået i gang med at etablere den udvendige hvalpegård, så den er parat til at tage imod de små senere på ugen, når vejret tillader det. Shelterne mangler kun det sidste tag og snart er sidste del af det 60 cm. høje hegn også på plads.
Ciska hygger sig med sine hvalpe. Når de har ammet, kravler de rundt på hende. De slikker og krammer hende, og får masser af mors kærlighed og omsorg tilbage.
12. juli 2016: I går fik hvalpene mælkeerstatning for første gang. Et lille suplement til Ciskas mælk, som stadig udgør deres hovedmåltider. De små skal lige lære at slubre mælken i sig direkte fra tallerkenen. Den første erfaring går på, at én af dem træder i maden, hvorefter de slikker mælken af hinandens poter og snuder. Det ser lidt pudsigt ud; men hurtigt lærer de teknikken.
Ciska tager sig af de sidste dråber sammen med de mest ihærdige af hvalpene.
11. juli 2016: Hvalpene fra E-kuldet er nu 3 uger gamle og som sædvanlig er det tid til ugeportrætter. Det gik forholdsvis nemt i dag, nok fordi de netop var gået til ro efter en sen frokost. Mange af dem gabte højlydt under optagelserne og slumrede hurtigt ind, da de blev lagt tilbage i dynerne.
Tryk på Eske og bliv sendt videre til det nye album. Sjovt at se hvor meget hvalpene forandre sig fra uge til uge.
11. juli 2016: Ciska blev bare så glad. Mathildes far, MIchael fra Fyn, kom lige forbi. Mathildes rigtige navn er Hova-Vaengets Ascha.
Ciska viste lige, hvordan hun er begyndt at give hvalpene et stående mellemmåltid. Et studie i balancekunst.
10. juli 2016: Hvalpene hygger sig med den ekstra plads. I morges lå de i "Gyden" alle sammen. Vi vækkede dem kl. 7.30!
De fleste af dem har fået tænder. Ikke store; men spidse. Skal prøves på alt, hvad de kommer i nærheden af.
Ellers har dagen budt på dejlig mange gæster, så hvalpene kommer i mange hænder.
I morgen er det tid til 3-ugers portrætter. Glæd jer.
9. juli 2016: I går aftes var det blevet tid til en omgang friskhakket tartar. Mange tæver vil i naturen ofte gylpe mad op til hvalpene. Hun skal sikre, at de så hurtigt som muligt kan spise selv - og dermed spare hende. Et levn fra vildhunden, som Birgitte Schjøth skriver i sin bog: "Hvalpe på vej". Ciska gylper ikke mad op til hvalpene, så vi kompensere ved at give dem (og Ciska) en gang tartar. Man kan også sige, at det er det første tilskudsfoder de får. Som det kan ses af ovenstående billeder, suger hvalpen det nærmest ind - og en efterfølgende replik kunne være: "Er der ikke mer´?". En sidegevinst er, at de sover dejligt længe næste morgen.
Hvalpene har også taget udvidelsen af hvalpegården til sig. Så vidt vides sov ingen af dem i den gamle kasse i nat. Alle var nysgerrige og faldt om i de nye omgivelser.
Vi benytter i øjeblikket det gode vejr til at få gjort den udendørs hvalpegård parat, så de små, en gang i løbet af den næste uge, hvis vejret tillader det, kan komme udenfor for første gang. Samling af sheltere m.m. foregår på nøjagtigt - øjemål.
8. juli 2016: I går var E-kuldet 17 dage gammelt. Vi havde i dagbogen skrevet lidt om, hvordan hvalpenes sanser udviklede sig - og stille og roligt gik eftermiddagen. Så pludselig, da vi skulle spise aftensmad (altid sker der noget på det tidspunkt), gik Ciska rundt sammen med Enzo - udenfor hvalpekassen. Han havde allerede nu, som den første, forceret den 32 cm høje indhegning, der omgiver fødehjemmet. Heldigvis er den omkranset af et tykt faldunderlag, så ingen problemer. Ciska fik i den anden ende af køkkenet, alle hvalpene over på ammetæppet, og derved blev de passiviseret med en omgang god modermælk.
Vi gik i gang med at sætte gitterindhegningen op og kort tid efter var den nye, større og mere sikre hvalpegård etableret. De efterhånden godt fordrukne hvalpe blev nænsomt lagt tilbage i deres gamle kasse, og mens de sov sødt, blev der lukket op til den "nye" verden.
Én efter én vågnede de og begav sig nysgerrigt, men forsigtigt ned ad den bredde trappe. Effie var den første og det var lidt tilfældigt, da hun i søvne nærmest trillede ud.
Snart var alle i gang med at udforske alt det nye. Haler logrede, da nye legekammerater i form af tøjdyr, blev opdaget. Tryk på billederne og se dem i stort format.
7. juli 2016: Hvalpene har tydeligvis fået skærpet sanserne. De søger os mere og mere, og er opmærksomme på, hvad der sker omkring dem. Kig på det første billede. Der er ingen tvivl. Når vi stikker kameraet eller hænder ned til dem, fokuserer hvalpene.
Ørerne er også ved at åbne sig. Ligner ikke længere noget, der har været igennem en pressemaskine. Der er ved at være hul igennem. Radioen vil i den kommende periode være tændt det meste af tiden, når hvalpene er vågne. De skal vænne sig til en masse forskellige lyde. I øvrigt sover de igennem nu. Når CIska har givet dem deres aftenmåltid ved 23.30-tiden, sover de til 6.00 næste morgen. Ren luksus!
6. juli 2016: Hvalpene er nu vokset så meget, at de har lidt svært ved at die samtidig hos Ciska. De fylder simpelthen for meget i bredden. Derfor er vi gået over til holdskift. Først er der åben i mejeriet for de første fire hvalpe, og når de så er færdige, lægger Ciska sig om på den anden side, så der er friske haner til det andet hold.
Selvfølgelig er der tilfredshed med denne ordning hos de hvalpe der først kommer til; mens de der må vente, kommenterer situationen med højlydte buh-råb fra sidelinjen.
5. juli 2016: BØRN!! Vi har dem i næsten alle størrelser, og heldigvis for det. Vores børnebørn har efter 14 dage været på deres første besøg efter hvalpene er født. Alle er vokset op med vores hunde gennem tiderne, og de er rigtig gode til at omgås dem. Omvendt har også vores hunde, det være sig de voksne og de hvalpekuld vi har haft gennem årene, nydt godt af børnenes gode selskab. Hundene har altid elsket, når der kom børn og besøgte os.
Tryk på billedet og bliv sendt videre til flere hvalpe- og børnefotos.
4. juli 2016: Hvalpene er nu to uger gamle, og det er lig med en omgang ugeportrætter, hvilket normalt betyder liv og glade dage i det lille lokale studie i køkkenet på Hyldevænget i Asnæs. Denne gang var bestemt ingen undtagelse.
Tryk på Kiwien og bliv sendt videre til portrætalbummet.
3. juli 2016: Første negleklipning! En dag som de fleste opdrættere husker tilbage på med blandede følelser. De knap to uger gamle hvalpe var på forhånd blevet dopede med en ordentlig omgang mælk fra Mor Ciska, så vi regnede (fejlagtigt) med, at de ville være nogenlunde rolige, mens vi kortede deres syleskarpe kløer ned. Men nej. I det selv samme øjeblik at negleklipperen tog fat, blev hver og en af hvalpene som utidige børn (og voksne for den sags skyld). De vred sig med hidtil usete kræfter fra side til side, mens de hylede i vilden sky. Ikke fordi det gjorde ondt; næh nok mere fordi, at det bare ikke passede dem. Men kløerne skulle klippes – og det blev de. Ingen hvalpe kom til skade under negleklipningen. Kun Merete, der skulle holde dem. Hun var lettere forrevet. Ciska fik også lige klippet kløerne. Hun sov nærmest under seancen.
Som man kan se af det andet billede, er hvalpegitteret, som vi bruger indendørs, blevet vasket og tørret godt af. Det er nu klar til at blive taget i brug, når den dag kommer, hvor hvalpene lykkes med at forcere fødekassens ca. 30 cm høje mure. Det vender vi tilbage til. Det varer forhåbentlig nogle dage endnu.
Og så er det i morgen, at vi har en ny udfordring. Hvalpene skal have taget deres to-ugers portrætter.
2. juli 2016: Måske lidt pudsigt med et billede af en vaskemaskine; men en af de ting, som bare altid skal fungere, når man har hvalpe – det er dén!
Renlighed er en dyd. Hvalpene skal ligge godt - lunt og tørt. Selvfølgelig er de i en vis grad beskyttet med immunstoffer gennem moderens mælk; men hvis de får infektioner af en eller anden art, er det den direkte vej til mistrivsel – og selvom det betyder mindre, også en større dyrlægeregning. Så der bliver skiftet til rene vetbed- og ammetæpper, samt aviser mindst en gang om dagen. Derfor bør den kære vaskemaskine betragtes som en kær, gammel og uundværlig ven. Det er da også besværligt at hive gruekedlen frem igen!
På det andet billede er Ciska i gang med af afpatruljere havens ydre grænser. Der bliver holdt skarpt øje med omgivelserne.
1. juli 2016: Det kan godt være, at Ciska er blond og alle hendes hvalpe SM´er (schwarzmarken); men den sorte næse, den har både Mor og børn. Hvalpen på billedet er en sovende Enja.
30. juni 2016: "I Only Have Eyes for You" sang Frank Sinatra tilbage midt i 50´erne. Den samme melodi fornemmede vi at kunne høre fra hvalpekassen her til formiddag. Og ganske rigtigt - Effie stak sit lille søde hoved frem under Mors hale; med et lille, men sikkert blå blik i øjet. Straks efter var der endnu én - og én til, og én mere.
Hvalpene har fået øjne! (Et hvalpeøje er blåt, da det ikke er helt udviklet endnu, hvilket er helt normalt).
29. juni 2016: Hvalpene er nu ni dage gamle, og hver dag byder på nye hændelser.
I går eftermiddags efter at Ciska havde givet holdet en nærende og styrkende omgang mælk, tog jeg hende med en tur på Mosen, hvor hun kunne motionere det, hun havde lyst til. Ciska nød det; men da vi på hjemvejen nærmede os vores bil, satte hun det lange ben foran. Det havde været godt; men nu skulle hun altså hjem til hvalpene - som i øvrigt sov trygt hos Merete.
Hvalpene vokser, som de skal. Vi vejer dem hver eftermiddag og vi kan se af vægttallene fra vores tidligere kuld, at de følger den rigtige linje. De er også begyndt at stavre rundt på MEGET usikre ben, når Ciska vasker dem, lige inden hun skal give dem mad. I går, bedst som vi troede at alle sov, "gik" Eske rundt med sin Mor - UDENFOR hvalpekassen. Efter at have modtaget et gult kort, blev han sendt tilbage til de andre på holdet; og et sikkerhedshegn blev straks sat op. Vi kan ikke have de her baneløbere!
28. juni 2016: I dag har vi fokuseret lidt på en dagligdagssituation - nemlig sovestillinger. Når hvalpene har fået slukket tørsten hos mor Ciska, falder de typisk sovende og mætte om på mange forskellige måder. Klik på Ciska og Elliot.
27. juni 2016: E-kuldet har fødselsdag - 1 uge gamle er de. Som det sig hør og bør, fejrer vi dem på behørig vis. Alle er blevet fotograferet.
En opgave som altid viser sig at være lidt mere vanskelig end først antaget. Børnene VIL bare ikke ligge stille. De karter rundt også selvom vi har ladet dem spise sig godt mætte og derfor skulle være på randen af søvnkanten - i teorien.
Nogle af dem benytter lejligheden til at vise, at de helt sikkert snart kan gå. De er nogle værre linselus - men alle utrolig charmerende. Klik på Eske og kom videre til portrætalbummet.
26. juni 2016: Når Ciska ammer de syv hvalpe, benytter hun samtidig tiden til at slappe lidt af. Først bliver de små gjort rene, og bagefter lægger hun hovedet ned på siden, og lukker øjnene.
Vi har netop holdt hvalpedåb og navnene, som er indberettet til Dansk Kennel Klub er som følger:
Hvalp nr. 1, sm tæve: Hova-Vaengets Effie
Hvalp nr. 2, sm han: Hova-Vaengets Eske
Hvalp nr. 3, sm han: Hova-Vaengets Elmar
Hvalp nr. 4, sm tæve: Hova-Vaengets Etta
Hvalp nr. 5, sm tæve: Hova-Vaengets Enja
Hvalp nr. 6, sm han: Hova-Vaengets Elliot
Hvalp nr. 7, sm han: Hova-Vaengets Enzo
25. juni 2016: For hvalpene er det det simple liv de lever. Groft sagt spiser, sover og besørger de. De skal dog også finde sig i at vi tit har dem i hænder. De bliver også vejet hver dag, hvilket er noget af en opgave. Sådan nogle små bavianer nægter at ligge stille så længe det nu tager ,før tallene på vægten står bare nogenlunde stille; men de tager planmæssigt på.
24. juni 2016: Hvalpene trives, og når de ikke lige ligger og patter på mor, fordøjer de med små spjæt. Når man sidder og betragter dem, hvilket man kan bruge ret så lang tid på, opdager man mange pudsige situationer. F.eks. ved det første billede, hvor det ligner et "tit-tit, nu må du komme".
Ved det sidste ses et termometer i hvalpekassen. Hvalpene skal bruge relativ meget varme. Helst en 24-25 grader og absolut ingen træk. Lidt af en udfordring, når det er hedebølge udenfor. Som sædvanlig får man det bedste indtryk af hvalpene ved at trykke på billederne, så de vises i stor størrelse.
23. juni 2016: Her er et par korte filmklip (desværre virker de ikke i alle webbrowsere). Det første er fra dagen efter fødslen og det andet fra i formiddags. Der er allerede nu kamp om de bedste pladser i mælkebaren. Hvilke det så lige er, ved vi ikke helt præcis; men at dømme efter lyden har alle fat.
22. juni 2016 (opdateret eftermiddag): Her er en del billeder fra gårdagens fødsel og lidt fra dagen derpå. Mor og alle hvalpene har det godt.
Tryk på billedet af Ciska.
21. juni 2016: Ciska ligger her til morgen og ammer sine syv smukke hvalpe. Alle schwarzmarken med skinnende smukke pelse. Enkelte af dem falder mætte fra, kryber søvnigt væk og falder straks i søvn på det bløde tæppe i hvalpekassen. Små spjæt vidner om, at de er godt i gang med at fordøje Ciskas gode mælk. Snart ligger alle godt mætte i en lille bunke og nyder sovende hinandens nærhed.
Fødslen startede sent på eftermiddagen i går mandag. Ciskas temperatur var faldet planmæssigt gennem et lille døgns tid og var nu på vej op. Hun havde en tydelig uro i kroppen. Noget var på vej. Blev luftet flere gange i haven – med snor på. Ville ikke opleve, at hun forsvandt ind under syrenen og fødte den første hvalp dér.
Kl. 16.50 gik vandet helt udramatisk inde under sofabordet, hvor Ciska hvilte sig. Hun løftede halen og undersøgte kortvarigt sig selv. Jo, den var god nok. Ud i hvalpekassen og ligge der. Véerne tog efterhånden langsomt til, og kl. 18.30 kom den lille blære der smører og samtidig varsler, at den første hvalp er på vej, til syne.
18.35 kiggede den første hvalp frem, liggende trygt og godt i sin hinde. Ciska befriede den straks; masserede den godt og grundigt og livet udenfor livmoderen kunne tage sin begyndelse. Og så gik det ellers slag i slag. Den ene hvalp efter den anden dukkede op indtil den syvende og sidste fødtes ud på de små timer. Alle i absolut god pæreform. Her er lidt data:
Hvalp nr. 1: SM-Tæve – vægt: 630 gram.
Hvalp nr. 2: SM-Han – vægt: 620 gram.
Hvalp nr. 3: SM-Han – vægt: 620 gram.
Hvalp nr. 4: SM-Tæve – vægt: 625 gram.
Hvalp nr. 5: SM-Tæve – vægt: 560 gram.
Hvalp nr. 6: SM-Han – vægt: 555 gram.
Hvalp nr. 7: SM-Han – vægt: 565 gram (født kl. 1.30).
Nogle ordentlige (guld)klumper, når man tænker på at hovawarthvalpes forventelige fødselsvægt ligger på mellem 300 – 600 gram.
Her til formiddag har vi så lige været et smut omkring Vibeke dyrlæge på Odsherreds dyrehospital i Asnæs. Hun bekræftede at Ciska og hvalpene har det rigtig fint. Nu er vi lidt trætte. Prøver at hvile os lidt på skift.
Senere finder vi lidt billederne frem fra den lykkelige begivenhed. Her er foreløbig et fra det obligatoriske dyrlægebesøg.
19. juni 2016: Ciska er gået fra foderet; har kastet op og efterfølgende været i haven for at udvide sin "rede" under den store syren. Der er nu plads til et ret så stort kuld. Vi har dog tænkt at fødslen skal foregå i hvalpekassen i vores spisekøkken. Ciska er også rigtig glad for hvalpekassen. Ligger der gerne og kigger på os når vi spiser.
17. juni 2016: Ciska afprøver et par bløde nyindkøbte Vetbed-tæpper, der er blevet klippet til i den rigtige størrelse. Nu skal de lige vaskes, så de er helt rene til de små hvalpe.
16. juni 2016: Vi er gået ind i den sidste uge. Ciska bliver tykkere og tykkere fra dag til dag - dejligt! Hvalpene er meget livlige. Puffer hele tiden til mor, som reagerer med at give dem en ordentlig rystetur med bagpoten. Ellers er Ciska meget rolig. Hun sørger for at få sin nattesøvn og spiser godt.
Vi er begyndt at tage hendes temperatur. Det sidste stykke tid inden fødslen svinger den mellem 37 og 38 grader celcius. I morges var den 37,7. Når termometeret viser under 37 - og bliver der, kan fødslen forventes indenfor et døgn.
14. juni 2016: De sidste par dage har vi haft besøg af vores børnebørn (og lille Simba). De ved, at nu går der et godt stykke tid, før at de kan komme på besøg igen, fordi Ciska skal have ro inden fødslen og ca. 14 dage efter. Ciska er meget glad for børnene; men de har også fra helt små lært, hvordan man omgås og respekterer hunde.
På billedet til højre (nederst i mobiludgaven) er børnene netop blevet færdige med at samle hvalpekassen sammen med Claus.
12. juni 2016: Som vi lovede d. 23. maj, skulle Ciska og vores søde svigerdatter Mette måle hvem af dem, der havde den største mave. Dysten fandt sted i dag og endte uafgjort, hvilket de fejrede med en glad lille dans. Ciska skal dog føde her i juni - Mette må vente til august.
Husk evt. at klikke på billederne, hvis de ønskes i stort format.
9. juni 2016: Det har været endnu en dejlig dag. Vi roder lidt i haven, flytter rundt på lidt ukrudt og Ciska slapper af. Hun bevæger sig lidt rundt efter skyggepletter, og flader så ud med et veltilfreds suk.
Nu her til aften er vi trukket ind og ligger alle tre på stuegulvet. Ciska har lagt sig om på siden, og vi lader vores håndflader hvile på hendes store mave. Pludselig kommer den bevægelse man allerhelst ønsker at mærke lige nu. Små poter der puffer blidt under Ciskas maveskind. Først lidt - så meget. Så her - så dér. Lige meget hvor mange gange man har prøvet det før - det er altid lige fantastisk.
8. juni 2016: Her er Ciska kommet hjem fra dyrlægen, hvor hun fik ormekur og sin anden forebyggende vaccination mod Herpes Canis Virus. En virus der desværre lynhurtigt kan udrydde et helt hvalpekuld (fading puppy syndrome). Så der er ikke noget at betænke sig på.
Ciska fik selvfølgelig samtidig det obligatoriske helbredstjek, og Vibeke dyrlæge var meget tilfreds med hendes tilstand. Ciska er helt på toppen. Hun har taget 5,5 kg. på siden scanningen. I denne uge burde vi så småt kunne mærke liv. Spændende!
7. juni 2016: Her til eftermiddag er vi kommet hjem fra Småland, hvor vi gennem de sidste mange uger har holdt Ciskas forbarsel. På billedet til venstre er en for landskabet, lille typisk stuga, som vi ofte passerer på vores traveture. Til højre morgenhilser Ciska og vores nabo på hinanden.
De sidste to uger opholder vi os hjemme på privaten i Odsherred. Bl.a. skal hvalpekassen gøres klar, så Ciska kan indtage den, når hun synes at tiden nærmer sig.
6. juni 2016: Ciska kigger opmærksomt på Fru Ands otte ællinger, når de spankulere tillidsfulde forbi i spredt orden.
Hun ved godt, at hun skal lade dem være i fred.
5. juni 2016: I går afløstes varmen af et gigantisk tordenvejr. Det regnede virkelig skomagerdrenge. Det rystede under vores fødder, strømmen gik og Ciska - ja, hun lå og snorkede uberørt under bordet. Bagefter kunne vi se en flot; men lidt flad regnbue ude over søen. Luften blev renset, og køligheden sneg sig behageligt ind på os. I dag blev det ud over en omgang "lommelydighed", også til lidt gemmeleg i bregnerne.
3. juni 2016: Temperaturen i skyggen er ved at nå de 30 grader; men Ciska har løst varmeproblemet ved at hoppe i søen mellem siv og åkander.
2. juni 2016: Her sidst på dagen var Ciska og Claus lige nede forbi den flydende sauna ude på søen for at nyde solnedgangen. Klik på billederne, hvis de ønskes større.
1. juni 2016: Så viser kalenderen, at sommeren er begyndt, selvom maj godt nok har været det rene rivera her på vore kanter. Ciska har nu under tre uger til forventet fødsel. Hendes mave vokser da også fra dag til dag; men som man kan se af et af ovenstående billeder, ser hun stadig slank ud oppefra. Det hele sidder under bugen. De daglige ture er blevet kortere. Allerhelst vil Ciska stå ude i søen - bare med poterne i. Det køler så dejligt. En hund sveder som bekendt også gennem poterne.
30. maj 2016: Det tørre og varme vejr fortsætter (undskyld jyder). Ciska har sat tempoet ned. Absolut ingen stress hos hende. Når hun tager en pause, sætter hun sig - som det kan ses af billedet til venstre, nærmest sidelæns - på den ene "skinke". Hun er også blevet mere vagtsom, hvilket er helt naturligt for hendes tilstand. I dag mødte vi en snog og så nogle flotte store svampe.
28. maj 2016: Vi møder mange forskellige dyr, når vi traver rundt i naturen. Gøgen er fast ledsager med sin næsten evige kuk-kuk. Sjagger og spætmejse ses også dagligt.
Sortspætten bruger konstant hovedet og egernet spæner rundt i træerne. Vi ser tit Fru And og hendes otte ællinger. Spændende at se, om Ciska bærer rundt på lige så mange - hvalpe.
26. maj 2016: Nu er Ciska mere end halvvejs i sin drægtighed, og hun skal nok sørge for at holde de pauser hun har brug for. Her har hun fundet sig en passende lille rastebænk.
25. maj 2016: Vi har næsten altid en eller anden form for kamera med, når vi går ture. Der er motiver alle vegne. Det er bare at knipse løs.
Varmen er stadig lidt trykkende; men som det kan ses af billedet til venstre, så hjælper det altid med at få poterne lidt i vand.
Til højre - tja, det tillader vi os bare at kalde "Smuk i smukt".
Husk at man ofte kan se billederne i større format ved at klikke/trykke på dem.
24. maj 2016: Varmen er virkelig over os. De daglige vandreture bliver så vidt muligt udvalgt efter, hvor der er mest skygge. Vi fik lige hilst på gode gamle venner. De to langhårede heste, som næsten altid står og græsser på vor vej.
23. maj 2016: Her er Merete med Ciska og vores svigerdatter Mette, som begge venter sig. De har aftalt, at de skal måle maver senere i forløbet.
Det vender vi tilbage til. Ciska er nu begyndt at få foder til drægtige tæver.
Det kan hun rigtig godt lide.
20. maj 2016: Et lille tilbageblik. Inden scanningen går man selvfølgelig og kigger efter tegn på drægtighed hos sin tæve. Flere ting kan give nogle fingerpeg på, om der er hvalpe på vej; men absolut intet er sikkert. Mange opdrættere kender alt for godt til falsk drægtighed. Tæven har alle de rigtige symptomer; men alligevel viser den efterfølgende scanning, at hun ikke har hvalpe i sig.
Ciska har jo født før. Kroppen har "udvidet" sig om man så må sige. Allerede i 4. uge har vi, som man kan se af billedet, kunne ane at pelsen nederst på siden af hendes krop har "rejst" sig en smule. Der er noget der så småt begynder at fylde inde i hende.
Og som vi skrev i går, viste det sig, at Ciska er med hvalpe.
19. maj 2016: Det er dagen, hvor Ciska skal scannes. Vi er selvfølgelig spændte. Alle vores bestræbelser på at få endnu et kuld hvalpe er indtil nu gået den rigtige vej. Megen planlægning er gået forud. Avlskåring - finde den rette han - progesterontester - af sted til Tyskland - selve parringen, som heldigvis lykkedes etc., etc..
Så, ja, selvfølgelig er vi spændte på, om der er hvalpe på vej.
Vibeke-dyrlæge tager imod os. Hun giver sig god tid. Ciska gumler lystigt på nogle godbidder; mens scanneren omhyggeligt afsøger hendes bug. En stor mørk "klump" kommer til syne. Det er blæren.
Er der mon ikke nogle små i Ciska? Sekunderne føles som minutter - men pludselig begynder de små bobler at tone frem på skærmen. Først én, så to - og så mange. Svært at holde rede på antallet; men Vibeke-dyrlæge mener med sikkerhed, at der er mindst seks. Flere kan ligge bagved.
Nu skal vi have hjemmebag hos nabo Lotte. Det er bare sådan en dejlig dag.