Hova-Vaengets Ciska

Hova-Vaengets Ciska

AK, HD-A, FP, (ECVO - OK ATTEST FOR ØJENUNDERSØGELSE)

Ciska er en smuk blond tæve, der kom til verden d. 17. september 2010. Hun er hvalp efter vores to egne hovawarter - Hova-Bonde´s Iza og Balder (Quax vom Campemoor), og blev født som eneste pige i et kuld på fem.

Ciska er en yderst nem og venlig dame, som er med alle vegne. Hun er rigtig god til børn og hunde.

Hun er - bare dejlig.

Ciska er mor til vores D og E-kuld - 2 x 7 hvalpe - som er født henholdsvis d. 17. april 2015 og d. 20. juni 2016. Ved at rykke over på "Følg D-kuldet" og "Følg E-kuldet" i menuen til venstre, kan man følge med i hvordan Ciskas drægtighed, fødsel og livet i hvalpegården gik - næsten fra dag til dag.

Ellers følg bare med her på siden, hvor glimt fra Ciskas hverdag vil tone frem fra tid til anden, i tekst og billeder.

03. september 2017: Igen har Ciska repræsenteret Hovawarten som racerepræsentant på Store Heste- og Hundedag i Roskilde. Her ses hun sammen med sin bror Chaplin.

04. november 2014: Ciska er blevet øjenlyst og alt var OK. Øjenspecialisten betegnede Ciska som en mønsterpatient. Hun sad roligt og tålmodigt mens hun blev undersøgt i det mørke rum.

25. oktober 2014: Ciska har bestået den udvidede mentalbeskrivelse og er nu Avlskåret (AK).

Ciskas gennemgående træk i testen er:

Glad for at lege - glad for mennesker. Stærk flokfornemmelse.

Korrekte trusselhandlinger. Ingen undvigelser.

Tager selvstændig kontakt til figuranter uden hjælp.

Ingen flugt. Ideel reaktion på skud. Optræder koncentreret og målbevidst under hele forløbet.

08. august 2014:

Ciska har bestået FP (Færdselsprøven).

06. juli 2014:

Den unge dame scorede for fjerde år i træk et Excellent i Svenska Hovawartklubbens specialudstilling i Osby - denne gang med CK. Blev desuden 3. vinder i Åben Klasse.

13. oktober 2013:

Ciska har deltaget i DCH-Odsherreds lydighedskonkurrence og opnåede en flot 3. plads i C-klassen med 117,5 points. Til næste år skal Ciska prøve kræfter med B-klassen - spændende.

7. juli 2013:


Ciska har detaget i den store udstilling i Osby, Sverige, med deltagelse af 60 Hovawarter.

Iza og Balders dejlige datter fik "Excellent" og løb sig siden til en flot Vinder 2 placering

 i Åben Klasse Tæver - kun overgået af den senere vinder af "Bedste Tæve".

Dommeren, Eva Preisinger fra Tyskland, gav hende mange  rosende ord med på vejen.

6. marts 2012:

Ciska er blevet HD-fotograferet. Det blev et "A".

16. oktober 2011:

Ciska er blevet mentalbeskrevet.

Ciska hygger sig med testlederen

Foto: Berit Olsen

09. april 2011:

Ciska vandt hvalpekonkurrencen efter et godt gennemført kursusforløb. Hun arbejder koncentreret og opmærksomt, når der skal trænes; men er heldigvis også altid parat til, sammen med de andre hunde, at fjolle med, når der gives "fri" på luftepladsen.

Se flere billeder? Klik på Ciska

07. februar 2011:

Ciska har nu passeret de 4½ måned og der sker meget i hendes hundeliv.

Hun er faldet fint til her i familien. Godt nok har hun boet her siden fødslen; men der er stor forskel på at være én ud af fem hvalpe, og så pludselig efter otte uger, at være den eneste ene lille hundehvalp i en flok af mennesker og voksne hunde. Mor Iza har hun den naturlige respekt for. Når mor vil lege, så leger vi; og hvis mor ikke gider mere, ja så hviler vi os. Det er ikke til diskussion!

Men så er der jo heldigvis også en farmand ved navn Balder. Ham ser hun som verdens bedste legekammerat. Balder har altid tid til sin lille pige. Ciska er lidt hård ved ham. I sin kådhed får hun nappet farmand i den lange pels omkring halsen, og ofte får hun revet store totter af ham - uden at han bliver gal. Det ændrer sig nok, når hun bliver ældre og større. Så vil han ganske sikkert sige fra.

De bedste øjeblikke i Ciskas liv er, når hun får lov til at løbe på sandstranden med Balder. Her kan de strække ud, og spændende ting undersøges i havstokken. Når vi kalder på dem, kommer hun med det samme. Om det er pga. os eller bare fordi hun følger far Balder (der altid kommer), vides ikke med sikkerhed; men noget lejres nok i ryggraden til fremtiden.

Ciska er også ved at skifte tænder. Først var det de forreste, og nu er tiden så kommet til de bagerste kindtænder. Det bløder ind imellem meget fra dem, og hun lindrer det ved at tygge en politistav godt og grundigt igennem (ellers finder hun nok noget andet at sætte de ømme tænder i). Vi finder aldrig nogle af de tænder, der bliver stødt ud; så hun sluger dem nok.

Vi er også kommet rigtig godt i gang med træningen. Går på hvalpeholdet i Odsherred DCH, hvor vi indtil nu har været tre gange. Indholdet roterer p.t. omkring diverse lydighedsøvelser som indkald, sit, dæk og lineføring. Ciska er utrolig lærenem og er meget motiveret. Alt bliver leget ind og positiv forstærkning står øverst på indlæringsmåden. Favoritten er dog helt bestemt frikvarteret, hvor hvalpene får lov til at tumle rundt med hinanden - og kors, hvor er hun træt, når vi vender hjem hen på eftermiddagen. Først et par timer på den ene side, og dernæst et par af de samme på den anden ...  - det samme gælder i øvrigt for Ciska. Den daglige træning ligger på 2x5 minutter henholdsvis morgen og aften.

Vægtmæssigt ligger Ciska på omkring 22 kg og størrelsesmæssigt nærmer hun sig hastigt mor Iza. Benene vokser p.t. med fuld fart; men det ender nok med at det hele passer nogenlunde anatomisk sammen, om et halvt års tid.

Ciska med sin far, Balder (Quax vom Campemoor)

10. december 2010: Ciska startede dagen med en solotur i den nærliggende Jyderup Skov. Det var ellers svært at finde et sted, hvor vi kunne parkere bilen. Odsherred kommune har valgt at droppe snerydningen på de fleste biveje; så det tog sin tid at finde et forsvarligt sted at holde. Ciska ved godt, at hun skal holde sig i de nedtrådte langrendsspor, når vi går i skoven. Ellers synker hun i til maveskindet. En god halv time og så var det hjemad.

Vi var bare så heldige i dag. Da vi kom hjem var postmanden; iført integralehjelm og (sne)scooter  netop nået til vores hus. Ciska fik hilst hjerteligt, og der blev delt hundekiks ud.

Og så var det dagen, hvor vi skulle til dyrlægen med Ciska. Hun skulle have 12-ugers vaccination og en sprøjte mod rabies. Det var rigtig hyggeligt på dyrehospitalet. Stine dyrlæge havde som sædvanlig god tid, og Ciska nød at få fuld opmærksomhed. Op på bordet og blive sundhedsundersøgt. Et par gode guffer gjorde at hun ikke reagerede spor på de to vaccinationer i nakken. Mens vi var i gang, fik hun lige klippet negle - det tog hun også i stiv arm. Konklussion: En kernesund 12 ugers hvalp, som i øvrigt, på dagen vejede 12 kg.

Stine dyrlæge udfyldte et flot blåt pas, så nu er Ciska snart parat til at besøge det store udland. For en sikkerheds skyld blev hun også lige scannet - jo, chippen sidder, hvor den skal. Der er taget nogle billeder fra dagens fællles hundeleg i haven. Klik på billedet, hvis du vil se dem.

15. november 2010: I den forløbne weekend forlod resten af C-kuldet os. Ciska skulle for første gang prøve at være alenehvalp. Godt nok er der to voksne hovawarter i huset; men hun skal ikke være sammen med dem hele tiden, for så vil hun tage for meget "farve" af dem, og ikke lade sig præge særlig meget af os mennesker. Selvfølgelig skal de være sammen en gang i mellem. Vi sover alle sammen i soveværelset og flere gange i løbet af dagen nyder de hinandens selskab.

Efter at de alle tre i går aftes var blevet luftet (sammen med Claus), blev de sendt i puderne i soveværelset. Kort efter sov alle; men kl. 4.30 syntes Ciska og Balder, at de lige skulle lege lidt i den tilstødende gang. Iza nedlod sig på det bestemteste til ikke at deltage - hun ville bare sove. De formastelige blev beordret i fjererne igen, og så sov de til 7.15.

I formiddags har Ciska og Iza været med på genbrugsstationen med de sidste to ugers snavsede aviser fra hvalpegården (14 store plasticsække). Det var dog kun sækkene der blev afleveret.

Senere stod Balder for en del af dagens træning som bød på boldmotivation, ruske klud og "fiskestang". Balders indsats var mest focuseret på at trække klud. I kan se lidt billeder fra dagen ved at klikke på billedet. 

Ellers går Ciskas dag mest med at spise, sove og lege, og bagefter skal hun helt sikkert ud og tisse.

Klik på billedet for at komme til flere billeder af Ciska